Wednesday, 4 December 2013

PERNIAGAAN PERKONGSIAN (PARTNERSHIPS)

Entiti atau bentuk perniagaan yang ke dua ialah perniagaan ataupun syarikat perkongsian. Biasanya perniagaan ini digunakan oleh individu-individu dalam bidang profesional.

            3.1       Ciri-Ciri Perniagaan Perkongsian

Menurut Seksyen 3(1) Akta Perkongsian 1961 mendefinisikan perkongsian sebagai                “ perhubungan yang wujud di antara orang-orang yang menjalankan perniagaan bersama bagi maksub mendapatkan keuntungan”. Perniagaan perkongsian boleh ditakrif sebagai perhubungan antara dua atau lebih orang yang menjalankan perniagaan bersama untuk memperoleh keuntungan. Dalam kes Mollow, March & Co v. The Court of Wards, Sir Montague Smith menyatakan bahawa dalam perkongsian pihak-pihak dalam perkongsian itu mesti telah bersetuju menjalankan perniagaan atau berkongsi keuntungan bersama dengan cara tertentu.  Perjalanan sesebuah perkongsian adalah ditetapkan di bawah Akta Perkongsian 1961 dan ia juga tertakluk di bawah Akta Pendaftaran Perniagaan 1956.

Seksyen 14 Akta Syarikat 1965 memperuntukkan bilangan maksimum bagi perkongsian biasa ialah 20 orang dan bagi perkongsian yang mengamalkan profesion bilangannya boleh melebihi 20 orang.  Umumnya, bagi perkongsian yang melibatkan bank atau broker saham, bilangan rakan kongsi tidak melebihi 50 orang dan bagi perkongsian yang melibatkan sesuatu profession seperti peguam dan akauntan, rakan kongsi adalah tidak melebihi 50 orang.

Dalam perniagaan perkongsian ini setiap dari mereka akan menyumbangkan wang, buruh atau kemahiran dan setiap dari mereka berkongsi sama ada keuntungan ataupun kerugian yang dialami syarikat. Apa yang membezakan perniagaan perkongsian dan milikan tunggal adalah perkara yang melibatkan urusan guaman, di mana surat perjanjian perkongsian perlu dikeluarkan bagi menentukan sumbangan modal, agihan keuntungan, peranan dan tanggungjawab setiap rakan kongsi. Walaupun bukan suatu kemestian untuk menyatakan bahagian masing-masing secara bertulis, namun ia digalakkan kerana jika berlaku sesuatu, pihak mahkamah akan mengandaikan pembahagian keuntungan, kerugian, pengurusan aset dan lain-lain dibahagi secara sama rata KECUALI ia dinyatakan secara bertulis (perjanjian).

Dari segi tanggungan, setiap ahli bagi perniagaan berbentuk perkongsian adalah tidak terhad. Masing-masing akan bertanggungjawab ke atas segala hutang yang ditanggung oleh rakan kongsi yang lain. Seksyen 11 Akta Perkongsian 1961 memperuntukkan tanggungan setiap pekongsi adalah adalah bersama bagi setiap hutang dan tanggungan firma yang wujud semasa dia menjadi pekongsi. Jika pekongsi mati, hartanya akan bertanggungan berasingan terhadap hutang-hutang dan tanggungan ini, tetapi tanggungan berasingan ini tertakluk kepada semua hutang persendirian simati dijelaskan dahulu. Daripada segi cukai, setiap ahli akan dikenakan cukai pendapatan perseorangan. Perniagaan bentuk perkongsian ini adalah lebih kukuh daripada pemilik tunggal terutama daripada segi pengumpulan modal perniagaan, kemahiran dan pengalaman terkumpul serta pengagihan risiko yang ditanggung. Perniagaan bentuk perkongsian mempunyai ikatan yang lebih mantap dalam rundingan bagi mendapatkan pembiayaan daripada pihak luar.

Menurut kajian yang dibuat di Malaysia menunjukkan 13 peratus daripada jumlah perniagaan bumiputera didaftarkan sebagai perkongsian berbanding 34 peratus di kalangan perniagaan Cina dan di antara contoh syarikat perkongsian yang banyak terdapat di Malaysia adalah dalam bidang perakaunan dan guaman.

            3.2       Kelebihan Perniagaan Perkongsian

                        3.2.1    Perniagaan Cepat Berkembang
Kelebihan utama syarikat perkongsian ialah keupayaannya lebih cepat berkembang kerana wujudnya gabungan bakat dan modal dalam perniagaan tersebut. Lebih modal dapat dikumpulkan dan dapat digunakan kepakaran rakan-rakan kongsi yang berkemungkinan mempunyai kemahiran, pengetahuan dan pengalaman yang berlainan. Pengkhususan kerja dapat dilakukan dengan adanya pelbagai kemahiran dan kepakaran tersendiri dari rakan-rakan kongsi.

                        3.2.2    Kesediaan Institusi Kewangan Menawarkan Pembiayaan

Bentuk perkongsian yang mempunyai ikatan yang mantap membuatkan institusi kewangan bersedia memberikan pembiayaan dalam bentuk pinjaman kepada syarikat perkongsian berbanding perniagaan tunggal.
                        3.2.3    Mudah ditubuhkan, Fleksibel dan Keuntungan Cukai

Sama seperti perniagaan tunggal, syarikat perkongsian perlu didaftarkan. Peraturan undang-undang dan perbelanjaan adalah sedikit jika dibandingkan dengan penubuhan syarikat. Dari segi fleksibilitinya perkongsian selalunya berupaya untuk memberi maklum balas dan keputusan dengan pantas untuk keperluan perniagaan. Manakala kelebihan daripada segi cukai, kebanyakan rakan kongsi membayar cukai individu dan dengan ini mereka terlepas dari cukai perniagaan yang tinggi.

            3.3       Kelemahan Perniagaan Perkongsian

                        3.3.1    Tanggungan Yang Tidak Terhad

Kelemahan utama perniagaan perkongsian ialah tanggungan yang tidak terhad sama seperti perniagaan milikan tunggal. Setiap rakan kongsi adalah bertanggungjawab ke atas sebarang tindakan yang dibuat oleh rakan kongsi yang lain. Walaupun tanpa pengetahuan rakan kongsi yang lain, semua rakan kongsi adalah bertanggungjawab ke atas hutang piutang  yang dibuat oleh rakan kongsi yang lain.

                        3.3.2    Tiada Kesinambungan Perniagaan

Seperti perniagaan milikan tunggal, apabila salah seorang  ataupun lebih daripada seorang rakan kongsi meninggal dunia, gila atau mengundur diri syarikat perkongsian tersebut dengan sendirinya terbubar dengan sendirinya. Walau bagaimanapun operasi perniagaan boleh berjalan seperti biasa kerana rakan kongsi lain boleh mengambil rakan kongsi baru.

                        3.3.3    Berlaku Pertelingkahan Dalaman


Syarikat perkongsian jarang menyediakan garis panduan menyelesaikan sebarang pertelingkahan dalaman yang mungkin berlaku. Katakan ada rakan kongsi yang mahu keuntungan yang diperoleh dilaburkan semula bagi pengembangan syarikat tetapi rakan kongsi yang lain mahu keuntungan tersebut dibahagikan. Apabila setiap rakan kongsi mempunyai kuasa pembuatan keputusan yang sama, kemungkinan besar tidak ada jalan penyelesaian yang diperolehi. Ini boleh menyebabkan berlakunya keretakan hubungan antara rakan kongsi yang akhirnya syarikat perkongsian dibubarkan dan setiap rakan kongsi menggunakan peguam masing-masing bagi mendapatkan hak mereka semaksimum mungkin ke atas aset perniagaan yang ditinggalkan.

10 comments:

 1. Hello Kekasih di dalam Kristus,
  Saya Menteri VICTORIA Osteen, Isteri kepada Pastor Joel Osteen Pastor Kanan Gereja Lakewood, gereja Protestan yang terbesar di Amerika Syarikat, Kami datang bersama-sama dan melihat bahawa sesetengah orang memerlukan sedikit bantuan kewangan dan bantuan jadi kami mengambil keputusan untuk membentuk sebuah syarikat pinjaman yang memberi manfaat oleh semua orang di atas 18, anda adalah daripada tidak penting tetapi apa yang kita jaminan anda adalah bahawa anda layak untuk pinjaman, anda mendapatkannya penghantaran hari yang sama ke akaun bank anda dengan syarat,
  Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
  Syarat-syarat pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan

  Hubungi syarikat pinjaman secara sah dan secara rasmi berlesen yang ialah Victoria Osteen Firma Pinjaman, A christian dibina Syarikat Pinjaman.
  Untuk maklumat lanjut e-mel- victoriaosteenloanfirm@gmail.com

  ReplyDelete
 2. Hello, Saya Puan Sandra Ovia, wang pemberi pinjaman swasta, adakah anda dalam hutang? Anda memerlukan rangsangan kewangan? pinjaman untuk merancang untuk tahun baru, untuk memenuhi sehingga bil anda, mengembangkan perniagaan anda pada tahun ini dan juga untuk pengubahsuaian rumah anda. Saya memberi pinjaman kepada syarikat-syarikat tempatan, antarabangsa dan juga pada kadar faedah yang sangat rendah sebanyak 2%. Anda boleh menghubungi kami melalui E-mel: (sandraovialoanfirm@gmail.com)
  Anda dipersilakan untuk syarikat pinjaman kami dan kami akan memberikan anda perkhidmatan yang terbaik kami.

  ReplyDelete
 3. Adakah Anda Perlu Kewangan Pinjaman Segera?
  * Pemindahan Sangat cepat dan cepat ke akaun bank anda.
  * Bayaran balik bermula lapan bulan selepas anda mendapat wang.
  * Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%.
  * Bayaran balik jangka panjang (1-30 tahun).
  BORANG PERMOHONAN PINJAMAN
  ================================
  Nama: Nama ........... ........: ...............
  Hubungi Alamat: .................
  Negara: ............ .... Umur: ..........
  Seks: ......... ............. Nombor Telefon: ..............
  Status: ....... ............ Pekerjaan: ...............
  kedudukan: ................ Pendapatan bulanan: ..............
  Jumlah Pinjaman: Tujuan ........ Pinjaman: ............
  jangka masa: ....................
  Pernahkah anda memohon pinjaman sebelum: ................
  Anda memahami Bahasa Inggeris: ..........
  sila mengisi dan menghantar borang ini untuk :.
  E-mel: homeofequity@gmail.com
  Laman Web: www.equitycapital5.webnode.com
  Yang ikhlas,
  Nicolas Payne
  Modal ekuiti

  ReplyDelete
 4. Adakah anda memerlukan pinjaman kredit kewangan yang mendesak?
  * Pemindahan Sangat cepat dan serta-merta ke akaun bank anda
  * Bayaran balik bermula lapan bulan selepas anda mendapatkan wang
  akaun bank
  * Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
  * Bayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) Panjang
  * Syarat-syarat pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan
  *. Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas menghantar permohonan pinjaman
  Anda boleh mengharapkan jawapan awal kurang daripada 24 jam
  pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang mereka perlukan
  dari awak.

  Hubungi syarikat ini sah dan berlesen, yang diberi kuasa
  untuk memberi bantuan kewangan kepada Everybody
  Maklumat dan permohonan pinjaman lebih bentuk

  email: cashfirmarena@gmail.com


  Selamat sejahtera
  Sir Joel Williams
  FIRM TUNAI PINJAMAN SYARIKAT
  Ketua Pegawai Eksekutif
  TEL: +60183723787
  E-mel: cashfirmarena@gmail.com
  Webisite: cashfirmarena.wordpress.com

  ReplyDelete
 5. Adakah anda dalam apa-apa masalah kewangan? Adakah anda memerlukan
  pinjaman untuk memulakan perniagaan atau untuk membayar bil anda?
  Kami memberi pinjaman kepada orang yang memerlukan bantuan di dalam dan memberi pinjaman kepada syarikat-syarikat tempatan, antarabangsa dan juga pada kadar faedah yang sangat rendah sebanyak 2%.
  Mohon Sekarang Via Email: augustinaevansloanfirm@gmail.com
  Terima kasih
  Terima kasih dan Tuhan memberkati
  Mrs Augustina Evans

  ReplyDelete
 6. Memerlukan pinjaman segera untuk membayar hutang anda? Adakah anda memerlukan pinjaman untuk memulakan perniagaan baru? Adakah anda memerlukan pinjaman peribadi? Kami menawarkan semua jenis pinjaman pada kadar faedah sebanyak 2%. Hubungi kami hari ini di email: (richardjuniorloancompany@gmail.com)

  ReplyDelete
 7. Saya Mrs.michelleadbert, pemberi pinjaman wang, i Memberi perkhidmatan kewangan (pinjaman) kepada individu dan perniagaan pemilik. Kami bekerja dengan individu, kecil, sederhana, dan besar-besaran untuk membantu mereka sama ada memulakan atau berkembang ke wilayah baru. Kami membantu membiayai perniagaan kecil apabila diperlukan paling untuk mengembangkan perniagaan yang sedia ada, membeli peralatan modal, membayar perbelanjaan dan untuk banyak keperluan lain seperti pengiklanan, sewa, pengubahsuaian dan lain-lain Regards, (michelleadbertloancompany@gmail.com
  Privasi
  Akaun Saya) kebahagiaan anda adalah kebimbangan kami.

  ReplyDelete
 8. Asa syarikat pinjaman pinjaman bersedia untuk meminjamkan mana-mana jumlah yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan peribadi anda. Sila memohon pinjaman pertanian pertanian. jika anda memerlukan hubungan pinjaman e-mel kami: asaloantransfer@gmail.com, anda juga boleh menghubungi e-mel ini: finance_institute2015@outlook.com

  Asa loan lending company are ready to loan you any amount you need to start up your personal business. Kindly apply for agricultural farming loan. if you need loan contact our email:asaloantransfer@gmail.com, you can also contact this email:finance_institute2015@outlook.com

  ReplyDelete
 9. BERITA BAIK, BERITA BAIK
  Ini untuk mewartakan kepada orang-orang asia bahwa AASIMAHA ADILA, adalah perusahaan pinjaman muslim terbaik yang pernah saya datangi sepanjang hidup saya membantu saya dan keluarga saya dengan pinjaman untuk membayar hutang dan memulai usaha lagi mereka telah membuka kesempatan finansial untuk semua Mereka yang membutuhkan bantuan keuangan dari pinjaman besar.AASIMAHA ADILA lende dengan tingkat 1% dan mereka memberikan pinjaman kepada janda dan duda, jika Anda memerlukan pinjaman jangka panjang dan besar untuk modal investasi hubungi kami hari ini melalui e-mail di: (aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com)
  Akan menarik untuk mengetahui bahwa banyak pemberi pinjaman di sini adalah palsu saya dan almarhum suami saya sering ditipu oleh pemberi pinjaman pinjaman palsu dimana kita menipu sekitar Rp127 juta pada bulan maret, namun, ibu saudi muslim meminjam uang dalam jumlah besar Rp850 Jt dengan penundaan dan tidak meminta Kami membayar biaya pendaftaran atau pajak dan biaya transfer, semoga semuanya memberkati ibu perusahaan.

  Tolong, saya juga menggunakan media ini untuk memberi tahu Anda bahwa pemberi pinjaman berikut palsu, jangan hubungi mereka.
  A) wilson_Gyna8.loankredit@gmail.com
  B) donalanny20. lenders@yahoo.id
  C) miminedi@.krediuniongmail.com
  D) adutyuyani.finance@gmail.com

  Terima kasih telah membaca ,
  Email saya adalah..muthiafadlika2020@gmail.com
  Email perusahaan AASIMHA ADILA LOAN FIRM adalah
  (aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com) ,BBM (d8da4ea9)

  ReplyDelete
 10. Saya perlu memberi keterangan mengenai perbuatan baik yang dilakukan oleh James Althouse Finance Firm untuk saya.
  Saya tidak pernah fikir saya akan bertemu dengan seseorang seperti Encik James. Dia adalah permata yang jarang berlaku. Saya Aisyah Saya mengambil masa saya untuk memberi keterangan mengenai Encik James kerana dia akhirnya menawarkan apa yang tidak ada orang lain.
  Saya dan suami saya pergi ke hutang besar dengan penghutang dan Bank dan kami sedang mencari pinjaman dari sebuah syarikat pinjaman yang berbeza tetapi semua tidak ada apa-apa. Sebaliknya mereka membawa kami ke hutang yang lebih banyak dan akhirnya meninggalkan kami sehingga saya bertemu dengan Encik James, dia menawarkan pinjaman walaupun pada mulanya saya rasa ia akan berakhir seperti syarikat pinjaman lain yang saya telah cuba untuk meminjam dari, tetapi saya mempunyai Mendapati dia tidak seperti mereka. Sekarang kita akhirnya menyelesaikan hutang kita dan memulakan perniagaan baru dengan wang yang tersisa pada pinjaman.
  Hubungi Encik James melalui e-mel berikut.
  Jamesalthousefinancefirm@gmail.com, atau anda boleh menghubungi saya melalui e-mel saya jika anda ingin mengetahui lebih lanjut: aisyahtaufik23@gmail.com

  ReplyDelete