Wednesday, 4 December 2013

DASAR FISKAL (4)

4.0              KEBERKESANAN DAN KEKUATAN PERBELANJAAN KERAJAAN DAN CUKAI

Sepertimana yang telah diperbincangkan sebelum ini, alat dasar fiskal terbahagi kepada dua (2) iaitu perbelanjaan kerajaan dan cukai.

Dasar fiskal mengembang atau mengucup akan secara langsung mempengaruhi pendapatan agregat. Peningkatan perbelanjaan kerajaan (dasar fiskal mengembang) akan meningkatkan pendapatan agregat dan mengurangkan perbelanjaan kerajaan (dasar fiskal mengucup) pula akan mengurangkan pendapatan agregat.
Manakala peningkatan cukai (dasar fiskal mengucup) akan mengurangkan pendapatan agregat dan pengurangan cukai (dasar fiskal mengembang pula akan meningkatkan pendapatan agregat. Perubahan dalam pendapatan agregat ini seterusnya akan mempengaruhi permintaan agregat. Dasar kewangan mengembang atau mengucup pula akan secara langsung mempengaruhi penawaran wang domestik (wang dalam edaran). Penawaran ini seterusnya akan mempengaruhi kadar bunga yang akan mempengaruhi tingkat pelaburan dan seterusnya tingkat pelaburan akan menentukan pendapatan agregat.

            Di dalam mengatasi masalah inflasi kerajaan akan menggunakan dasar kewangan mengucup dalam perbelanjaannya iaitu dengan mengurangkan perbelanjaannya  tetapi cukai akan dinaikkan kerana dengan kenaikan cukai ia akan mengehadkan perbelanjaan firma dan isi rumah.

            Di dalam mengatasi masalah pengangguran kedua-dua alat fiskal ini memainkan peranan yang amat penting dan berkesan di dalam mengawal atau mengatasi masalah pengangguran. Dasar fiskal  mengembang/ belanjawan kurangan  akan digunakan oleh pihak kerajaan di mana kerajaan akan menambahkan perbelanjaan kerajaan dan mengurangkan cukai. Apabila perbelanjaan kerajaan bertambah maka ia akan mewujudkan peluang pekerjaan baru. Kerajaan juga boleh memberi pengecualian cukai kepada firma-firma dalam industri berpotensi dan berdaya saing .


            Pertumbuhan ekonomi yang positif akan merujuk kepada peningkatan pendapatan negara benar pada suatu tahun berbanding dengan tahun sebelumnya. Dalam usaha untuk memastikan ekonomi yang positif dan pendapatan negara meningkat maka kerajaan akan melaksanakan dasar fiskal mengembang iaitu dengan menambahkan perbelanjaan dan mengurangkan cukai. Dasar ini amat berkesan kerana ia akan meningkatkan perbelanjaan kerajaan dan akan mengurangkan kadar cukai pendapatan perseorangan dan akan meningkatkan perbelanjaan penggunaan.. Pengurangan kadar cukai juga amat penting kerana apabila kadar cukai pendapatan syarikat dikurangkan , ia akan meningkatkan keuntungan syarikat dan secara tidak langsung akan meningkatkan perbelanjaan pelaburan syarikat.

3 comments:

 1. the best ...
  keep it up

  stingraysvii @sharpshootervii

  ReplyDelete
 2. mohon izin
  re-posting @my fb acc

  (i'll keep your link as source)

  tqvm

  ReplyDelete
 3. Asa syarikat pinjaman pinjaman bersedia untuk meminjamkan mana-mana jumlah yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan peribadi anda. Sila memohon pinjaman pertanian pertanian. jika anda memerlukan hubungan pinjaman e-mel kami: asaloantransfer@gmail.com, anda juga boleh menghubungi e-mel ini: finance_institute2015@outlook.com

  Asa loan lending company are ready to loan you any amount you need to start up your personal business. Kindly apply for agricultural farming loan. if you need loan contact our email:asaloantransfer@gmail.com, you can also contact this email:finance_institute2015@outlook.com

  ReplyDelete