Wednesday, 4 December 2013

DASAR FISKAL (4)

4.0              KEBERKESANAN DAN KEKUATAN PERBELANJAAN KERAJAAN DAN CUKAI

Sepertimana yang telah diperbincangkan sebelum ini, alat dasar fiskal terbahagi kepada dua (2) iaitu perbelanjaan kerajaan dan cukai.

Dasar fiskal mengembang atau mengucup akan secara langsung mempengaruhi pendapatan agregat. Peningkatan perbelanjaan kerajaan (dasar fiskal mengembang) akan meningkatkan pendapatan agregat dan mengurangkan perbelanjaan kerajaan (dasar fiskal mengucup) pula akan mengurangkan pendapatan agregat.
Manakala peningkatan cukai (dasar fiskal mengucup) akan mengurangkan pendapatan agregat dan pengurangan cukai (dasar fiskal mengembang pula akan meningkatkan pendapatan agregat. Perubahan dalam pendapatan agregat ini seterusnya akan mempengaruhi permintaan agregat. Dasar kewangan mengembang atau mengucup pula akan secara langsung mempengaruhi penawaran wang domestik (wang dalam edaran). Penawaran ini seterusnya akan mempengaruhi kadar bunga yang akan mempengaruhi tingkat pelaburan dan seterusnya tingkat pelaburan akan menentukan pendapatan agregat.

            Di dalam mengatasi masalah inflasi kerajaan akan menggunakan dasar kewangan mengucup dalam perbelanjaannya iaitu dengan mengurangkan perbelanjaannya  tetapi cukai akan dinaikkan kerana dengan kenaikan cukai ia akan mengehadkan perbelanjaan firma dan isi rumah.

            Di dalam mengatasi masalah pengangguran kedua-dua alat fiskal ini memainkan peranan yang amat penting dan berkesan di dalam mengawal atau mengatasi masalah pengangguran. Dasar fiskal  mengembang/ belanjawan kurangan  akan digunakan oleh pihak kerajaan di mana kerajaan akan menambahkan perbelanjaan kerajaan dan mengurangkan cukai. Apabila perbelanjaan kerajaan bertambah maka ia akan mewujudkan peluang pekerjaan baru. Kerajaan juga boleh memberi pengecualian cukai kepada firma-firma dalam industri berpotensi dan berdaya saing .


            Pertumbuhan ekonomi yang positif akan merujuk kepada peningkatan pendapatan negara benar pada suatu tahun berbanding dengan tahun sebelumnya. Dalam usaha untuk memastikan ekonomi yang positif dan pendapatan negara meningkat maka kerajaan akan melaksanakan dasar fiskal mengembang iaitu dengan menambahkan perbelanjaan dan mengurangkan cukai. Dasar ini amat berkesan kerana ia akan meningkatkan perbelanjaan kerajaan dan akan mengurangkan kadar cukai pendapatan perseorangan dan akan meningkatkan perbelanjaan penggunaan.. Pengurangan kadar cukai juga amat penting kerana apabila kadar cukai pendapatan syarikat dikurangkan , ia akan meningkatkan keuntungan syarikat dan secara tidak langsung akan meningkatkan perbelanjaan pelaburan syarikat.

6 comments:

 1. the best ...
  keep it up

  stingraysvii @sharpshootervii

  ReplyDelete
 2. mohon izin
  re-posting @my fb acc

  (i'll keep your link as source)

  tqvm

  ReplyDelete
 3. Asa syarikat pinjaman pinjaman bersedia untuk meminjamkan mana-mana jumlah yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan peribadi anda. Sila memohon pinjaman pertanian pertanian. jika anda memerlukan hubungan pinjaman e-mel kami: asaloantransfer@gmail.com, anda juga boleh menghubungi e-mel ini: finance_institute2015@outlook.com

  Asa loan lending company are ready to loan you any amount you need to start up your personal business. Kindly apply for agricultural farming loan. if you need loan contact our email:asaloantransfer@gmail.com, you can also contact this email:finance_institute2015@outlook.com

  ReplyDelete
 4. HARI BAIK KANAK-KANAK IPH MAIAYSIA

  TESTIMONI PADA BAGAIMANA SAYA MENDAPATKAN PINJAMAN UNTUK MEMBELI RUMAH DARIPADA SYARIKAT PINJAMAN YANG TERSEBUT DAN KESALAHAN DIPERLUKAN firma pinjaman Albaker. Saya SANGAT SANGATKAN HARI INI DAN ALLAH ALLAH.
  ,
  Nama saya Abdullah Saya dari bandar Sepang saya telah mencari syarikat pinjaman asli selama 5 bulan yang lalu, untuk membeli sebuah rumah
  semua yang saya dapat adalah sekumpulan penipuan yang membuat saya mempercayai mereka dan pada akhirnya
  Pada hari itu, mereka mengambil wang saya tanpa memberi apa-apa balasan, semuanya
  harapan saya hilang, saya keliru dan kecewa, saya tidak pernah mahu mempunyai apa-apa kaitan dengan syarikat pinjaman di internet, jadi saya pergi untuk meminjam wang dari
  kawan, saya beritahu dia semua yang berlaku dan dia berkata dia boleh membantu saya, itu
  Dia tahu syarikat pinjaman yang boleh membantu saya dengan apa-apa jumlah pinjaman
  diperlukan oleh saya dengan kadar bunga yang sangat rendah sebesar 2%, dia baru saja mendapat
  pinjaman daripada mereka, dia mengarahkan saya bagaimana untuk memohon pinjaman, saya lakukan
  sama seperti dia memberitahu saya, saya memohon dengan mereka di E-mel: (albakerloanfirm@gmail.com) saya tidak pernah percaya tetapi saya cuba dan saya
  kejutan besar saya mendapat pinjaman dalam masa 24 jam, saya tidak percaya,
  Saya gembira dan kaya lagi dan saya berterima kasih kepada Allah bahawa pinjaman itu
  syarikat-syarikat seperti ini masih wujud semasa penipuan ini di seluruh tempat,
  sila saya nasihatkan semua orang di luar sana yang memerlukan pinjaman untuk pergi
  (albakerloanfirm@gmail.com) mereka tidak akan gagal, dan
  hidup anda akan berubah seperti yang dilakukan oleh saya. Seketika hubungi (albakerloanfirm@gmail.com) hari ini dan dapatkan pinjaman anda dari mereka, Tuhan memberkati firma pinjaman Albaker untuk menawarkan pinjaman tulen mereka.
   Pastikan anda menghubungi firma pinjaman Albaker untuk pinjaman anda kerana saya mendapat pinjaman saya berjaya dari syarikat ini tanpa tekanan.

  ReplyDelete
 5. cukai apa yg akan dikurngkan oleh kerajaan cikgu bila kerajaan kurangkan cukai

  ReplyDelete
 6. Selamat hari, saya Josef Lewis. Seorang pemberi pinjaman yang bereputasi, sah dan sah. Kami memberi pinjaman semua jenis dengan cara yang sangat cepat dan mudah, Pinjaman Peribadi, Pinjaman Kereta, Pinjaman Rumah, Pinjaman Pelajar, Pinjaman Perniagaan, Pinjaman Pencipta, Penyatuan Hutang. dan lain-lain

  Dapatkan diluluskan untuk pinjaman perniagaan atau peribadi hari ini dan dapatkan dana dalam minggu permohonan yang sama. Pinjaman peribadi ini boleh diluluskan tanpa mengira kredit anda dan terdapat banyak pelanggan gembira untuk menyokong tuntutan ini. Tetapi anda bukan sahaja akan mendapatkan pinjaman peribadi yang anda perlukan; anda akan mendapat yang paling murah. Inilah janji kami: Kami menjamin Kadar terendah untuk semua pinjaman dengan faedah cagaran percuma.

  Kami berusaha untuk meninggalkan kesan jangka panjang yang positif dengan melampaui jangkaan pelanggan saya dalam semua yang saya lakukan. Matlamat kami adalah untuk merawat anda dengan maruah dan rasa hormat sambil menyediakan perkhidmatan berkualiti tinggi tepat pada masanya. Tiada nombor jaminan sosial yang diperlukan dan tiada pemeriksaan kredit diperlukan, 100% Dijamin. Sila balas dengan serta-merta menggunakan butiran di bawah jika berminat dengan pinjaman dan bebas daripada penipuan ..

  E-mel: progresiveloan@yahoo.com
  Panggilan / Teks +1 (603) 786-7565 terima kasih
  ReplyDelete